Oost westÖ RoemeniŽ!


182 pagina's - pocket. 14,07 euro, http://www.lulu.com

RoemeniŽ, men kan er leven, zaken doen of op vakantie gaan. Het land heeft veel aantrekkelijke kanten. Ook als vegetariŽr zou men zomaar op visvangst willen op de Zwarte Zee en als niet-drinker zou men onmiddellijk mee willen doen aan de stook van pruimenbrandewijn in de Maramureş. Wie dat toch niet kan bekoren gaat naar de voetbalwedstrijden van Steaua en Rapid in Boekarest of met de camper langs kloosters en rustieke stadscentra. Natuurlijk, wie het helemaal te pakken heeft, gaat er wonen of maakt daartoe plannen.

In dit boek schrijven Nederlandse en Belgische auteurs over hun RoemeniŽ-ervaringen. Zij schrijven onder meer over drankproductie, in modder verzakte campers, bedrijven beginnen, lokale gewoonten, hectische steden en landelijke rust, persoonlijke betrekkingen en hun eigen bruiloft. Ze doen dat als toerist, emigrant, medemens, onderzoeker of ondernemer - informerend, verhalend en mijmerend. Soms blij verrast en soms ook wel een tikje onaangenaam verrast. De impressies vormen samen een kleurrijk pallet.

Het boek Oost westÖ RoemeniŽ! is een initiatief van deelnemers aan het Nederlandstalige internetforum http://prikbord.ropromo.org. Het is een niet-commerciŽle uitgave, van ieder verkocht exemplaar komt 2,50 euro ten goede aan Operation Villages Roumains.

Boekarest, 2006

» Bestellen?

Voorwoord

Zoveel mensen, zoveel zinnen ...

In deze bundel zijn belevenissen van veel verschillende mensen opgenomen die in hun eigen bewoordingen en stijl hun opgedane ervaringen in RoemeniŽ onder woorden brengen. Voorvallen uit het dagelijkse leven en ook soms een filosofische beschouwing. Wat deze verzameling optekeningen zo uniek maakt, is dat ze geschreven is door mensen zoals u en ik, met heel verschillende achtergronden, die een eigen ongekunsteld verhaal vertellen over hun band met RoemeniŽ.

Door deze veelal persoonsgebonden ervaringen leren hun verhalen de lezer om met andere ogen naar RoemeniŽ te kijken en indrukken te ervaren die bij een oppervlakkig bezoek aan dit intrigerende land verborgen blijven. Soms komen persoonlijk emoties aan de oppervlakte, een ander bedient zich met een cynische zelfspot en weer een ander etaleert zijn haat-liefde-verhouding met dit land. De zeer uiteenlopende verhalen tonen ook aan hoe verschillend wordt gedacht over RoemeniŽ.

Lees het met een knipoog en lees tussen de regels door, en ik ben ervan overtuigd dat u het met veel plezier zal lezen.

Tevens wil ik een woord van waardering uitspreken aan de initiatiefnemers en andere betrokkenen die de opbrengst van deze warm aanbevolen bundel beschikbaar stellen aan de Operation Villages Roumains.

Ben Jager
Honorair Consul van RoemeniŽ in Nederland
Voorzitter Opération Villages Roumains
Voorzitter Romanian Business Club

Inhoud

Vakantieland RoemeniŽ 10

Unde mergeti? Naar RoemeniŽ! - Suzanne ter Huurne 12

Roemeense logica - Jan De Vries 16

Mijn eerste reis naar RoemeniŽ - Lex Storm 22

Een stukje vakantieroute - Martin Kossen 34

Het wordt stil in mij - Ina Smits 40

Laat je verrassen - Auktje Smedes 44

Buna iedereen, - Iris Swinkels 50

Beledigd - Go Wammes 56

Studie of stage in RoemeniŽ 62

Studeren in Boekarest - Rolf Erik Karst 64

De dagelijkse (eigen)aardigheden - Lonneke Roodnat 68

Leven bij de Rroma (Zigeuners) - Marjoke Oosterom 76

Wonen en/of werken in RoemeniŽ 82

De wijzen kwamen uit het Westen - B. van Barneveld 84

Dagboekaantekeningen - Noor Vergeer 90

Kringen in de wind - Frans Brinkman 104

Het leven pakken zoals het komt - Kris Verellen 110

Zelf wijn drinken - Ine van Zeeland 118

Witte paarden, groene heuvels - Suzanne ter Huurne 122

Scherven - Bob le Nobel 124

De Pescarie (het leven van de zeevissers) - Stan Distelmans 128

Land en volk 138

Een Roemeense bruiloft - Bob le Nobel 140

Janos en Juliska - Hendrik Jan Janssen 148

De geest in de fles - Go Wammes 152

Voetbal - Peter Zwart 158

Liggend op de heuvels rond Iernut - Jan De Vries 164

Geloven met hart en ziel - Annemie Verlinden 166

In de frizerie - Johan De Grieck 174

Een ei is geen ei - Ine van Zeeland 178

Over de auteurs 181


Operation Villages Roumains
Van ieder verkocht exemplaar van deze bundel gaat 2,50 euro naar de Stichting Opťration Villages Roumains Nederland. De Opťration Villages Roumains International, met vertakkingen in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Zwitserland, levert een bijdrage aan de plattelandsontwikkeling van RoemeniŽ. Dat doet zij door de bij haar aangesloten humanitaire NGO's met raad en daad bij te staan. Daarnaast tracht OVR RoemeniŽ op positieve wijze onder de aandacht te brengen. OVR heeft het initiatief genomen voor het opzetten van een toeristisch netwerk met bed-and-breakfast voorzieningen in een aantal departementen van RoemeniŽ.

Zie verder Website OVR

» Bestel nu!